Cefaleea de tensiune.
Cefaleea de tensiune consta in durerile de cap, bilaterale, apasatoare care apar mai accentuat in ceafa si mai frecvent pe parcursul zilei.
Descrierea subiectiva a durerii percepute este ca si cum capul ar fi strans intr-o menghina sau ca un cerc care strange capul ori senzatia ca ar exploda capul.
De obicei durerea nu este atat de intensa incat sa nu permita desfasurarea activitatilor zilnice. Se pot asocia cu o stare de rau, lipsa apetitului, deficit de concentrare, dezinteres, dureri toracice, o oarecare hipersensibilitate la lumina sau la zgomot.
Spre deosebire de migrena, durerea nu se accentueaza la activitate fizica (ex. urcatul scarilor), nu apar varsaturile, iar deficientele neurologice focale lipsesc. Cefaleea poate sa apara episodic (< 15 zile/luna, durata durerii 30 de minute pana la 1 saptamana) sau cronic (>15 zile/luna, mai mult de 6 luni). Poate sa apara si o hipersensibilitate la durerea muschilor pericranieni ( ai cefei, masticatori, ai craniului, „doare parul din cap”). Sunt posibile dureri izolate bruste, lacrimante la nivelul unei jumatati a capului sau in ceafa. Rareori pacientii sunt treziti noaptea de durerile de cap. Uneori pot fi identificate cauze precum disfunctii ale aparatului masticator, situatii de viata dificile, depresie, anxietate, somn insuficient sau abuzul de antialgice dar nu este neobisnuit sa nu se identifice nicio cauza. Frecvent durerile sunt considerate ca apar in urma schimbarii vremii, a hipotensiunii, artrozei cervicale sau a tulburarilor de vedere si nu sunt recunoscute drept cefalee datorata starii de tensiune.
Patogeneza. Cauza precisa nu este cunoscuta. Se remarca o tolerabilitate redusa la durere a pacientului si cu crestere a sensibilitatii la durere.
Se considera ca este vorba de o tulburare de prelucrare a durerii la nivel central.
Google+
All Comments