Memoria.
Memoria cuprinde procesele cerebrale de preluare, stocare, amintire si redare a informatiilor. Din punct de vedere morfologic functiile memoriei sunt preluate de sistemul limbic si de zonele din creier cu care este conectat.
Memoria implicita: Informatiile din memorie ce nu pot fi accesate constient constituie memoria nedeclarativa, procedurala sau implicita. Din aceasta categorie fac parte procesele motorii invatate (mersul pe bicicleta, inotul, cantatul la pian), rezolvarea de probleme (reglarea), recunosterea unor informatii asimilate anterior (priming) si invatarea conditionata (evitarea plitei incinse, a sta cuminte in timpul cursurilor). Din punct de vedere anatomic in aceste functii sunt implicati ganglionii bazali (functia motori), neocortexul (priming), cerebelul (conditionarea), striatul (agilitatea), amigdala (reactii emotionale) si caile reflexe.
Memoria explicita: Informatiile din memorie accesibile constient fac parte din memoria declarativa sau explicita. Structural apartine portiunii mediobazale a lobului temporal.
Perioada de stocare: Informatiile pot fi stocate pentru o perioada de timp mai scurta, mai lunga sau pentru toata viata. Din memoria de scurta durata (imediata sau de lucru) pot fi obtinute direct informatii verbale (un numar de telefon) sau vizuale/spatiale (gasirea unei strazi).
Durata de stocare a acestora este de sub 30 de secunde in cazul unui spatiu de stocare limitat. Functia acesteia este foarte mult dependenta de atentie si de vigilenta, care se concretizeaza in activarea SAR precum si a cortexului prefrontal si parietal. Toate informatiile corticale ajung prin regiunea entorhiana in hipocam dar parcurg acest traseu in sens invers.
Memoria episodica stocheaza informatii (unde, ce, cand) timp de minute sau ani. Din punct de vedere morfologic este localizata in cortexul orbito-frontal si in lobul temporal (mai ales in hipocamp). Informatiile trec prin talamus si prin regiunea mediala a lobului temporal. Memoria pe termen lung contine evenimente personale, corelate in timp si cunostinte conceptuale, necorelate in timp (de ex. capitala Spaniei, cati cm are un metru, semnificatia cuvantului ” stetoscop „->memorie semantica; deservita de diferite regiuni corticale). Informatiile sunt pastrate mai multe saptamani sau chiar toata viata. Impulsurtile excitatorii de la hipocamp sunt importante pentru starea permanenta a informatiilor (long-term potentiation).
Topografia: Leziunile din anumite regiuni cerebrale genereaza tulburari de memorie corespunzatoare.
Google+
All Comments