Artroza Soldului, cauza, simptome, tratament

Coxartroza este artroza soldului. Boala artrozica inseamna degenerarea cartilajului ce acopera extremitatile osoase din articulatie, asociata sau nu cu alte modificari locale ale oaselor, ligamentelor si membranei ce inveleste la interior articulatia (numita sinoviala).

Coxartroza primara apare la pacienti cu varsta mai mare de 60 de ani la care articulatia soldului a fost normala in copilarie si la varsta adultului tanar.
Coxartroza secundara apare la pacienti mai tineri la care insa exista factori de risc ce favorizeaza degradarea prematura a articulatiei soldului.

Persoanele care au cazuri de artroza in familie sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. Riscurile sunt de asemenea prezente la persoanele in varsta, sau care au suferit afectiuni in urma carora a fost afectat cartilajul articular ori s-a modificat mecanica articulara. Obezitatea este un factor important in aparitia coxartrozei prin cresterea solicitarilor mecanice la nivelul soldului si ruperea echilibrului intre solicitare si rezistenta cartilajului articular.

Primul semn de coxartroza poate fi o stare de disconfort si rigiditate in zona inghinala, a fesei sau a soldului, la trezire. Durerea se accentueaza la efort si se amelioreaza in timpul repausului.

Daca coxartroza nu este tratata, boala progreseaza pana cand durerea devine permanenta iar repausul devine ineficient. Articulatia soldului se blocheaza incetul cu incetul si se inflameaza. Pot aparea chiar formatiuni osoase(ciocuri) la nivelul articulatiei.

Desi efectele coxartrozei sunt ireversibile, tratamentul nechirurgical inceput devreme va poate scuti de multa durere, poate amana instalarea incapacitatii de miscare si poate incetini progresia bolii. Chirurgia vine in sprijinul dvs. daca boala este deja in faza avansata.

Tratament nechirurgical

  • In cazul in care suferiti de coxartroza in faza incipienta, primele masuri pe care le puteti lua sunt:
  • Evitati eforturile prelungite care implica articulatia soldului;
  • Urmati un program de fizio-kinetoterapie cu exercitii usoare, regulate, precum inotul, aerobica in apa sau ciclism, pentru a mentine functionalitatea articulatiei si pentru a o pastra functiile motorii ale acesteia;
  • Administrati-va medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene, indicate de medic pentru durere;
  • Respectati cu strictete programul de odihna nocturna;
  • Actionati pentru a pierde din greutate daca sunteti supraponderali. Este posibil ca pe masura ce boala avanseaza, sa aveti nevoie de un baston.

Tratament chirurgical

Coxartroza-tratament chirurgicalIn cazul in care coxartroza dvs. este intr-o faza avansata, durerea nu este calmata de tratamentul nechirurgical, soldurile dor chiar si in timpul repausului nocturn si/sau se deformeaza in mod vizibil si sever, medicul ortoped va poate recomanda protezarea totala a soldului pe cale chirurgicala (artroplastie).