Aeroionizarea negativa si oxigenarea.
Aeroionizarea negativa si oxigenarea sunt mijloace utilizate in scopul accelerarii refacerii posteforta tuturor sportivilor, dar in special al celor care efectueaza eforturi de anduranta lunga. Ele pot fi asigurate natural, prin cura de altitudine, sau artificial, in camere special amenajate.
Deoarece incarcarea aerului cu aeroioni negativi este direct proportionala cu cresterea altitudinii, aeroionizarea si oxigenarea naturale se realizeaza in conditii de altitudine. Concentratia ionilor negativi din aer este de asemenea influentata si de nivelul umiditatii, al temperaturii aerului si de viteza de deplasare a vantului.
Cele mai bune conditii se intalnesc la altitudini de 800 – 1000m.
Artificial aeroionizarea si oxigenarea pot fi realizate in camere special amenajate, dotate cu generatoare de aeroioni negativi si cu butelii de oxigen.
Efectele aeroionizarii si oxigenarii la nivelul organismului sunt:
* cresterea numarului si stabilitatii globulelor rosii;
* stimularea metabolismului si a randamentului energetic;
* cresterea rezistentei organismului la actiunea agentilor stresanti, in special a frigului, hipoxiei si solicitarii fizice crescute;
* cresterea capacitatii de efort;
* sedarea sistemului nervos central;
* regularizarea valorilor tensiunii arteriale, a colesterolemiei, calcemiei si a potasiemiei;
* revenirea mai rapida postefort, in special a parametrilor cardio – vasculari si respiratori.
Aeroionizarea si oxigenarea se fac in sedinte zilnice cu durata de 10- 15 minute, in stare de relaxare, de preferat in pozitie decliva.
In cazuloxigenarii efectele sunt ameliorate prin asocierea exercitiilor de respiratie.
All Comments