Sfaturi si recomandari pentru tratarea entorsei

Entorsele apar cel mai frecvent la nivelul gleznei şi al genunchilor şi include simptome precum:

  • – Umflarea rapidă, uneori însoţită de modificarea culorii pielii;
  • – Alterarea funcţiei unei articulaţii sau o senzaţie de instabilitate;
  • – Durere şi sensibilitate în zona afectată;
  • – Un sunet ca o pocnitură;
  • – Dificultate în utilizarea articulaţiei.

În general, cu cât durerea este mai puternică, cu atât leziuna este mai severă. Entorsele au diverse grade de gravitate, de la minore sau severe:

Entorsa uşoară – apare când fibrele ligamentelor se supraîntind sau se rup uşor. Puteţi simţi durere uşoară sau considerabilă şi sensibilitate când atingeţi sau mişcaţi articulaţia. Nu există umflătură sau aceasta este mică. De obicei, articulaţia susţine greutatea iar radiografia este normală.

Entorsa moderată – apare când fibrele ligamentelor se rup, dar fără să ducă la o ruptură completă. Durerea şi sensibilitatea sunt moderate ca intensitate, dar este recomandat să evitaţi folosirea articulaţiei lezate, mai ales că există un sentiment de instabilitate.

Entorsa severă – apare atunci când unul sau mai multe ligamente se rup complet iar zona este dureroasă, umflată şi colorată albastru-negru. Pacientul nu poate mişca normal articulaţia iar dacă încearcă să facă acest lucru va sesiza că articulaţia este instabilă iar mobilitatea este pusă în pericol.

Dacă suferiţi o leziune minoră a ţesuturilor moi, amintiţi-vă aceste cuvinte: protecţie, repaus, gheaţă, compresie, ridicare – şi acronimul lor in engleza PRICE:

PROTECŢIE – imobilizaţi zona afectată pentru a produce vindecarea şi protejaţi-o de accidente suplimentare. Utilizaţi pansamente elastice, benzi, atele, cârje sau baston dacă este nevoie.

REPAUS – evitaţi activităţile care produc durere sau umflare. Repausul este esenţial pentru începerea vindecării ţesuturilor din zona afectată, dar încercaţi să mişcaţi părţile neafectate pentru a preveni pierderea semnificativă a condiţiei.

GHEAŢĂ – pentru a scădea durerea, umflătura sau spasmul muscular, aplicaţi imediat gheaţă pe zona afectată. Sunt utile pungile cu gheaţă, băile cu nămol şi masajul cu gheaţă pe zone mici. Reaplicaţi periodic gheaţă până când umflătura cedează.

COMPRESIE – umflătura poate duce la pierderea mobilităţii în articulaţia afectată. Pentru a controla umflătura, comprimaţi zona afectată cu benzi sau bandaje elastice până când acest proces se opreşte.

RIDICAREA  – ridicaţi braţul sau piciorul umflat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul. Acest lucru este important în special noaptea.

In cazul unei entorse moderate sau severe, recomandarile trec deja pe parte de medicamente si interventii chirurgicale. Va recomandam in acest caz sa vizitati medicul de familie pentru un diacnostic si tratament complet.