Epilepsia
Epilepsiile sunt afectiuni in cadrul carora apar crize epileptice repetate care au o etiologie si un prognostic unitare, de ex. picnolepsie, epilepsia juvenila cu absente, epilepsia juvenila miocronica, epilepsie cu crize de grandmal la trezire.
Daca insa pentru o forma nu se gaseste o etiologie unitara, atunci se vorbeste de sindromul epileptic. Aceste sindroame se clasifica in functie de tipul de crize, cauze, varsta la debutul bolii, factorii declansatori, aspectul EEG si prognostic (ex. sindromul West, sindromul Lennox-Gastaut).
In functie de tipul de crize deosebim epilepsiile focale (in functi de localizare, locale, sau partiale) generalizate sau sindroame epileptice. In afara de acestea
exista epilepsii si sindroame epileptice, ce nu pot fi incadrate nici ca focale nici ca generalizate. Subclasificarea (idiopatice, criptogene, simptomatice)
epilepsiilor se face apoi in functie de cauza.
Dupa prima criza nu se poate pune diacnosticul de epilepsie, ci este nevoie de o incadrare diferentiata a crizei.
In continuare vom discuta despre unele dintre cele mai fregvente tipuri de epilepsie.
Epilepsiile focale si sindroamele epileptice:
* Epilepsia benigna a copilului cu varfuri centrotemporale (epilepsie Rolando). Este o forma fregventa de epilepsie idiopatica intre 3-13 ani. Crizele apar mai ales
noaptea si in primele ore ale diminetii in somn. Se manifestaca si parestezii periorale sau hemifaciale, urmate de crize tonice sau/si clonice. Acestea afecteaza
regiunea faringiana (dizartrie, sunete galgaite) si hemifaciala precum si extremitatile.
Pe EEG apar varfuri centrotemporale. Avand un prognostic favorabil cu remisia crizelor in jurul varstei de 14 ani, terapia medicamentoasa de ex. cu Sultiam nu este intotdeauna necesara.
* Sindroamele epileptice. Acestea au fie o cauza focala simptomatica sau sunt incadrate ca si criptogene. Sindroamele epileptice se impart in sindroame epileptice temporale, frontale, parietale sau occipitale in functie de originea corticala a crizelor. Semiologia crizelor corespunde regiunii corticale afectate. In cazul sindromului epileptic temporal se poate pune frecvent in evidenta o leziune in regiunea hipotalamusului (scleroza cornului lui Amon).
All Comments