Dementa

 

Dementa reprezinta o pierdere de novo continua si progresiva a functiilor cognitive. Astfel apar tulburari ale memoriei de scurta si lunga durata insotite de cel putin una din urmatoarele tulburari: afazie, apraxie, agnozie, modificari ale gandirii abstracte, a rationarii, a performantelor vizuale si spatiale, a planificarii actiunilor si/sau alte tulburari de personalitate. Consecintele sunt vizibile in modificarile ce apar in viata profesionala, sociala si in cadrul relatiilor interpersonale si care vor face tot mai dificila desfasurarea unui trai independent.

Diagnosticul de dementa impune excluderea tulburarilor de constiinta (ex.delir) sau a altor boli psihice (depresie, schizofrenie). Este importanta diferentierea uitarii caracteristice varstei mai inaintate (imbatranirea normala), ce nu interfera cu desfasurarea normala a activitatilor zilnice de amnezia din dementa.
Aproximativ 90% din demente se datoreaza bolii Alzheimer sau sunt de origine vasculara. Restul dementelor au diverse etiologii. In cazul dementei incipiente se
impune diferentierea dementei primare de alte afectiun ce se pot asocia pe parcurs cu dementa (secundara). Astfel se poate interveni precoce in cazul formelor de
dementa ce au la baza cauze tratabile, reversibile sau vasculare.

Examinarea:
Se vor solicita informatii anamnestice de la paciemt si de la apartinatori referitor la durata, caracteristicele si gradul de severitate a simptomelor in cadrul
activitatilor zilnice. Teste orientative simple sunt intrebari (referitoare la adresa de domiciliu, zi de nastere, profesie, numar de telefon), recunoasterea obiectelor
(pix, ac de siguranta, batista), desenarea (ceasului, biciletei, reproducerea unui cub), calculele mentale si interpretarea proverbelor.
*Memoria de scurta durata va fi verificata prin retinerea si redarea imediata de informatii noi precum cifre (ex.7-3-9-5-1) sau grupuri de cuvinte (piatra-tren-munte-caine-para).
*Memoria de lunga durata se va testa prin intrebari referitoare la locul de nastere, educatie, loc de munca, familie si cultura generala. Examinarile de standardizare permit permit documentarea deficitelor de memorie si diferentierea lor. Pentru screening se utilizeaza teste de dementa scurte precum Mini-Mental-State Test, DemTect si testul ceasului.

Testele neuropsihologice specifice anumitor functii permit diacnosticarea mai tintita a performantelor afectate  de orientare, atentie, concentrare, memorie, vorbire sau vizuale.
In cazul tulburarilor cognitive recente (< o luna), cu simptome acute sau variabile, cu edem papilar, cu defecte de camp vizual, cefalee, traumatisme crenio-cerebrale recente, tumori cunoscute, crize epileptice, infart cerebral, incontinenta urinara si/sau tulburari de mers sunt importante explorarile imagistice.